Leren Skydiven

Wie kan springen?

Wie wil niet eens uit een vliegtuig springen, vrij vliegen als een vogel, voelen hoe het is tegen 200 km/uur naar de aarde te suizen, de zwaartekracht van moeder aarde te trotseren, en dan door een korte ruk aan het handvat je eigen parachute open trekken en behouden (en vol adrenaline) een zachte landing maken. De ultieme kick.

Om te springen (AFF & automatische opening) hoef je echt geen atleet of superman te zijn. Het volstaat om een kleine medische keuring te krijgen bij je huisdokter. Deze vult dan een attest in dat je hier kan downloaden.

Het kalenderjaar waarin je 16 wordt kan je beginnen. Voor minderjarigen is wel een schriftelijke toesteming van de ouders nodig.

Dit geldt niet voor tandemsprongen. Hiervoor vul je in de club waar je gaat springen ter plaatse een formulier in waarin je verklaart in goede gezondheid te verkeren.

Vanaf je 12 jaar mag je een tandemsprong maken. Bijkomende vereiste is wel dat de persoon goed in het passagiersharnas past. De meeste clubs beschikken wel over verschillende maten van harnassen waar iedereen in past. Ook hier is voor minderjarigen een toesteming van de ouders vereist.

Hoe kan je leren springen

Tandem (duo)sprong

Tandem sprong

Tandemspringen is de ultieme manier om kennis te maken met het valschermspringen.

Vele vereisten zijn er niet. Vanaf je 12e jaar kan je al een tandemsprong maken. Je vult dan ter plaatse een verklaring van goede gezondheid in, en na een kleine opleiding van 10 minuten ben je klaar om samen met je tandemmaster het luchtruim te kiezen.

Door middel van 4 haken word je secuur vastgehaakt aan het harnas van je instructeur. Na een vlucht van 15 minuten met het vliegtuig tot 3.500 meter, duikel je dan samen de lucht in.

Tandem sprong

Na een sensationele vrije val van ongeveer 50 seconden, op 1500 meter opent de tandemmaster het speciaal voor 2 personen ontworpen valscherm. De sprong is dan zeker nog niet ten einde. Er resten je dan nog enkele minuten waarbij je kan genieten van een prachtig panoramische uitzicht boven de dropzone, zwevend onder je valscherm. Je mag ook zelf het valscherm besturen. Na een zachte landing ben je dan terug op moeder aarde.

Je hoeft niks speciaal mee te brengen, een beschermende jumpsuit is beschikbaar in de springclub. Naaldhakken zijn echter wel te vermijden. De meeste clubs bieden ook nog de optie om deze sprong te laten filmen door een cameraman die met je mee springt. Er wordt dan een mooie reportage gemaakt van de opleiding, de vlucht in het vliegtuig, de sprong zelf uiteraard, en de landing. Ook foto's maken behoort tot de mogelijkheid. Vooraleer je naar een springclub gaat kan je best eerst een afspraak maken.

Versnelde vrije val opleiding (AFF)

AFF sprong

Wie in meer is geïnteresseerd dan zomaar een luchtdoop en zelf wil leren springen kan kiezen uit 2 vormen van opleiding: AFF en automatische opening. AFF of versnelde vrije val opleiding is zonder meer de populairste vorm.

Je vangt aan met een ganse dag cursus. Dit gebeurt op het vliegveld zelf en bevat alles wat je moet weten om je eerste sprong te maken. Hoe je houding in vrije val dient te zijn, hoe je het valscherm zelf opent, hoe je met dit valscherm landt, en hoe je problemen die zich zouden kunnen voordoen kan oplossen. Als alles goed gaat en je de leerstof onder de knie hebt, kan je wanneer de weersomstandigheden goed zijn nog dezelfde avond je eerste sprong maken. Dit gebeurt van 3.500 meter. Twee instructeurs houden je gedurende de ganse sprong vast en corrigeren je houding indien nodig. Na 50 seconden vrije val open je dan zelf je valscherm. Wat als je het "koordje" of het "bolletje" niet vindt? Geen probleem, dan grijpt een van je 2 instructeurs in en doet dit voor jou. Dit is in het kort uitgelegd hoe een Level 1 van een AFF cursus eruitziet.

AFF sprong

Als deze sprong je beviel, kan je verder gaan en de volledige cursus volgen. Deze bestaat uit 7 levels. Tijdens elke level doe je steeds nieuwe oefeningen, die wel keurig dienen uitgevoerd eer je overgaat naar de volgende level.

Wanneer je alle levels hebt doorlopen ben je "solo" en ben je bekwaam om alleen te springen, zonder een instructeur naast je. Je kan dan aanvangen met het echte valschermspringen. Een gemiddelde AFF leerling volbrengt deze 7 levels in 8 à 9 sprongen.

Vooraleer je naar een club gaat om een AFF cursus te volgen kan je best eerst een afspraak maken. Je dient hiervoor ook een medisch attest te laten invullen bij je huisdokter. Dit kan je hier downloaden.
Vanaf een gewicht van 95kg, een BMI van 33 of een lengte van 2m wordt door de instructeur beslist of de sprong al dan niet kan plaatsvinden. Dit om de veiligheid niet in het gedrang te brengen en om teleurstellingen bij de AFF leerlingen te voorkomen.

Geen speciale kledij vereist. Sportieve schoenen zijn wel aangewezen.

Snapshot

EHB(S)O
Eerste Hulp Bij Skydive Ongevallen
Bijscholing 21 november 2015